• KAD MENULIS WOW EDISI FREE PUZZLE KAYU ABC

yes yes..kami dah jumpa tau RAHSIA membuatkan anak anak kecil seronok belajar menulis ABC....NAK TAHU RAHSIANYA ?

Ok... Ibu bapa semua dah sedia nak tahu rahsianya? ????

Baca perkongsian ni dengan niat yang ikhlas untuk bantu anak-anak belajar ya? ????????????????

Oh, sebelum tu... Saya cuma nak ingatkan kepada ibu bapa sekalian... Anak-anak kita ni, sebenarnya sangat perlukan perhatian kita... Jadi, saya nasihatkan agar ibu bapa cuba luangkan sedikit masa untuk buat apa-apa aktiviti menarik dengan mereka, ok? 

Apa? Tak ada idea nak buat aktiviti menarik? ⁉️

Ok kalau macam tu... Jom! Saya ceritakan macam mana saya guna *kad menulis wow!* ni sebagai aktiviti menarik untuk anak saya. Bukan setakat menarik...ada educational values jugak! ????
Play More, Learn More katanya! Dah memang nature budak² suka bermain kan...jadi kita manipulate sikit permainan supaya ada unsur² pembelajaran. ????

Mula-mula,
Check dulu pakej kad menulis yang ibu bapa dapat tu...cukup ke tak huruf a sampai z?...ada ke tak 6 bekas clay?...dapat tak marker pen? ...wooden puzzle ada? ...poster?
Ok kalau semuanya dah ada, Alhamdulillah lengkap pakej kad menulis anda. ????????

Kemudian,
Sediakan jadual untuk aktiviti ni... Tak semestinya jadual yang skema tu...tak payah betul² ikut time pun xpe... Cuma kena beritahu kat anak kita malam sebelum tu, atau pagi2 masa dia tengah breakfast tu... Cakap kat anak kita : 
"Adik, esok lepas adik breakfast, kita main clay nak? Mama nak ajar adik buat ayam!"
Bukan apa, just nak make sure anak kita bersedia dan kita pun bersedia untuk ajar... ????

????Tibalah waktu yang dijanjikan untuk main clay....????????????????

Ehhh, japppppppp!!!!!
Ni ada *AMARAN dan PERINGATAN* penting pasal clay ni... Nama dia Magic Clay... So, apa yang magic sangat tu?
Sebenarnya, clay ni special...tak sama macam tanah liat/plastisin yang biasa kat kedai 2ringgit tu...tak sama macam doh yang kita buat sendiri guna tepung tu...
Magic Clay ni, tujuannya adalah untuk buat bentuk objek yang tetap dan kekal... Clay ni akan mengeras jika terdedah kepada udara...

Laaaa....yeke??? Xbest la mcm tu...????
Sabar dulu... Baca explaination saya ye... 

Bentuk objek kekal *AMAT BERGUNA* sebagai objek bantu mengajar...????
Contohnya...nak perkenalkan anak kepada huruf 'a', kita ajak anak kita buat bentuk huruf 'a' dan objek yang mula dengan huruf 'a' (ayam)... ????
Biar je clay tu mengeras dengan bentuk huruf 'a' dan bentuk ayam... Simpan huruf dan bentuk dalam satu bekas khas... ???? Esoknya ajak anak kita ulangkaji... Keluarkan semula huruf dan objek tadi...minta anak kita padankan huruf dan objek. ????

Kenapa nak guna clay? Tulis atau lukis je tak boleh ke? ????

Bukannya tak boleh...kan tujuan kita nak bagi anak main sambil belajar...kira clay ni mainan dia... ????
Anak² ni sebenarnya akan lebih cepat belajar kalau kita bagi di sentuh atau pegang objek yang nyata... ????

Jadi, kalau kita nak ajar huruf 'a', lebih efektif kalau:
1⃣. Kita ajar anak kita buat bentuk 'a' guna clay... ????
2⃣. Kita ajar anak kita buat bentuk objek mula dengan 'a' (contoh : ayam) ????
3⃣. Biarkan objek tu jadi bentuk tetap ????
4⃣. Ajarkan anak kita tulis bentuk 'a' guna marker, ikut dot-dot pada kad WOW! Saya suka sangat dengan size kad ni...besar, size a4...tak ada kat kedai lain size ni...huruf pun jelas...senang anak saya nak follow... ????????????????
5⃣. Puji hasil kerja anak kita... Bagi anak-anak semangat dan rasa dihargai... ????????
6⃣. Main permainan suai padan huruf dan objek guna clay yang dah jadi bentuk tetap tadi... ????
7⃣. Simpan huruf dan objek elok² dalam bekas / beg khas supaya senang nak guna lagi untuk ulangkaji huruf yang dah dipelajari... ????
8⃣. Main wooden puzzle dengan anak-anak di akhir sesi. Set timer supaya mereka lebih excited. Buat sound effect macam kita main game kt phone tu...yang konon² bila masa dah nak habis tu, sound effects dia makin laju... Mesti excited anak-anak kita! 
9⃣. Last skali, nyanyi lagu abc sambil peluk anak kita, dan pegang tangan anak kita untuk tunjuk huruf pada poster. ????

Anak-anak ni nak perhatian dan kasih sayang... So, kena beri la apa yang mereka perlukan tu. Tak salah sweet² sikit dengan anak-anak, kan? Barulah mereka pun suka bekerjasama dengan ibu bapa...InSya-Allah????‍????‍????‍????

semoga tuan/puan mendapat sesuatu dengan perkongsian saya :)


IBUBAPA KREATIF, ANAK BIJAK !!

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

KAD MENULIS WOW EDISI FREE PUZZLE KAYU ABC

  • Product Code: kad wow
  • Availability:
    1000
  • RM38.00